17 Eylül 2013 Salı

Suyun Şehri: Venedik




Benim için İtalya'da her şehrin, her bölgenin farklı bir büyüsü var. Her mevsim farklı resimlerle başbaşa kalıyorsunuz. Bunda o İtalyan estetiğinin etkisi büyük muhakkak ama doğası da değinmeye değecek güzellikte. Baharda ve kışın İtalya'nın kuzeyi, yazın ise güneyi benim istikametim oluyor. Kısaca ben hem İtalya'yı, hem mutfağını, hem insanını seviyorum. 





Venedik, turistin şansa ihtiyacı olduğu yerlerden biri bence. Yaz dışında gidiyorsanız yağan yağmur nedeniyle tahta iskelelerin üzerinde Venedik'i gezmek zorunda kalabilirsiniz. Ama şanslıysanız, hava güzelse inanın bahar Venedik'te çok güzel oluyor. Turist yoğunluğu azalmışken Venedik'in o dar sokaklarını keşfetmek başka bir haz. Ben en son Ekim ayında Venedik'e gittim. Hava şansımıza inanılmazdı. Yaz havasıydı diyebilirim. Ancak Venedik'ten trenle Floransa'ya geçerken yağmur başladı ve ertesi gün haberlerde Venedik'in sular altında kaldığını gördüm. O ünlü San Marco meydanı seçilmiyordu. 

Dediğim gibi güzel havada ve turist akını olmadığı zaman Venedik'in sokakları masalsıdır. Kendinizi Avrupa'da bir masalın içinde sanabilirsiniz. Venedik havaalanında şehre gelmek de oldukça kolay. Taksi tekne veya daha uygun bir transfer olan Alilaguna'yı tercih edebilirsiniz. Havaalanından otobüs de var ama deniz yolunu tercih edin, tavsiyem. İnanın tura ihtiyacınız yok! Turlar şehir dışındaki otellerde konaklattığı için Venedik'in keyfini çıkarmak imkansız oluyor. Şehir dışına otobüsle gidiş bence hiç kolay değil. Merkeze yakın çok uygun ve keyifli oteller bulunuyor. Bizim kaldığımız otel de böyle bir oteldi. Otel, Venedik merkeze yakın adalardan birinin üzerine kurulmuş. Otelin servis teknesi sizi 10 dakika içinde San Marco meydanına ulaştırıyor ve tekrar oradan alıp otele geri getiriyor. Ayrıca bedavadan da Venedik'te tekne sefası yapmış oluyorsunuz. Baharda otellerin fiyatları çok daha uygun tabii ki. Bizim kaldığımız otel eskiden manastırmış. Kocaman bir bahçesi ve bahçesinde güzel mi güzel tavşanları vardı. Akşam otelin denize sıfır, Venedik manzaralı bahçesinde İtalyan şarabımızı yudumlamak unutulmaz bir keyifti.

Venedik'te keyifle içkinizi yudumlayabileceğiniz ve inanılmaz lezzetler tadabileceğiniz birçok yer var. San Marco meydanına yakın yerler turistik olduğu için fiyatlar oldukça yukarıda. Turistik yerlerden uzaklaşıp Venediklilerin gittiği yerleri keşfederseniz, işte lezzetin doruk noktasına o zaman ulaşıyorsunuz! Yediğim 'sarde in saor' bu lezzetlerden biriydi.

                                       

Venedik'te görmeden geçmemeniz gereken yerler var elbette. Saat kulesinin manzarası bunlardan biri. Piazza Ducale ve Basilica di San Marco'da Venedik'in olmazsa olmazları. Zaten üçü de birbirine yakın. Ancak bu yerlerin girişinde çoğu zaman ciddi sıralar oluyor. Sıralara takılmamak için erken gitme, önceden bilet alma gibi yollara başvurun.

                         


Şehri vaperetto ile Grand Canale'den görmek de gerçekten çok keyifli. Eğer şehirden trenle ayrılacaksanız bizim gibi, tren istasyonuna vaperetto keyfi yaparak ulaşabilirsiniz.

Venedik'te nereye gidelim, ne yiyelim, ne görelim diyorsanız bana ulaşabilirsiniz; isvecan@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder