17 Şubat 2015 Salı

Avusturya'nın İncisi Kitzbühel




Avusturya'da Salzburg'a bir saat on beş dakikalık mesafede bulunan Kitzbühel oldukça meşhur bir kayak merkezi. Şirin bir kasabası ve güzel pistleri olan merkez, Türkler tarafından da yoğun ilgi görüyor. Ancak Türklerle, pistlerden çok kasabadaki havalı restoranlarda karşılaşıyorsunuz. Burası biraz sosyetik bir kasaba diyebiliriz. Kaymaktan ziyade zamanınızı kasabada havalı bir şekilde puronuzu tüttürerek, viskinizi yudumlayarak da geçirebilirsiniz; tercih size kalmış.

Kitzbühel Kasabası


Ben "Bütün pistlerden kaymam lazım" diyerek bütün gününü kayak üstünde geçirenlerdenim. Ancak öğlenleri güzel havanın tadını, lezzetli yemeklerle çıkarmayı da bilirim. Kitzbühel, her dereceye göre pistlere sahip bir merkez. Dünyaca ünlü, yarışların yapıldığı Streif pisti de burada. Ben Streif'ı denemedim. Ancak deneyen bir Alman kayakçı ile konuştuğumda, kendisinin denediğini ve bir daha da denemeyi düşünmediğini söyledi. Uçurum gibi bir pistten kaymak her baba yiğidin harcı değildir! Onun yerine kırmızı pist olan Family Streif'ı deneyebilirsiniz. Siyah pistlerin bir çoğu kırmızıya yakın diyebilirim. Çok keyifli siyah pistler bulunuyor. Özellikle Jochberg tarafındaki 63 nolu siyah pist keyifli ve kolay. Meşhur Hahnenkamm lifti Kitzbühel'in merkezinde. Elbette en kalabalık olan lift bu oluyor. Bu taraftaki pistler öğleden sonra ciddi anlamda buzlanıyor güneş almadığı için. Kayarak ve yeni yapılan 3S teleferiği ile Jochberg tarafına geçiş yapabilirsiniz. Bölgeler arası otobüsler çalışıyor, ama otobüslerin çok sık olduğu söylenemez. Yarım saat otobüs beklemişliğimiz var.

Hahnenkamm tarafından çıkıp Pass Thurn'de günü noktalamak keyifli bir rota, tavsiye edebilirim.  Bu taraflarda kayarsanız, 77 nolu pistin üzerinde olan ToniAlm'da yemek yemeyi unutmayın! Çok keyifli bir dağ restoranı. Hahnenkamm taraflarında iseniz Sonnbühel ve Melkalm yemek için kesinlikle doğru noktalar. Muhteşem schnitzel, apfelstrudel ve kaiserschmarrnlar sizleri bekler!  Sonnbühel oldukça kalabalık olan bir "hut", hele ki hava güneşli ise. Kirchberg'e inan Fleck pisti kayarken çok keyif alacağınız bir pist. Sadece çıkışındaki Fleckalmbahn biraz yavaş bir lift, dinlenmek için iyi oluyor.

             
Sonnbühel'in içi
                               
Wiener Schnitzel

Kitzbüheler Horn tarafı biraz bizim Uludağ ve Kartalkaya'yı andırıyor. Neden derseniz, az ve kısa pistler bu tarafta. En tepeye çıktığınızda hava açıksa muhteşem bir manzara sizi karşılıyor. Günleriniz kısıtlıysa bu bölgeye geçmeye pek de gerek yok açıkçası.

Kitzbüheler Horn bölgesi
Bizim ilk iki günümüz dondurucu bir soğuk ve tipi ile geçti Kitzbühel'de. Sonrasında güneşli bir hava kayak keyfimize keyif kattı. Eğer güzel bir havaya denk gelirseniz, beş günlük bir kayak tatilinde Kitzbühel'in toplamda 170 km uzunluğundaki pistlerini rahatlıkla bitirebilirsiniz. 

ToniAlm'ın keyifli manzarası


Otelinizi oda-kahvaltı seçerseniz, kasabada güzel yemek yiyebileceğiniz birçok alternatif bulunuyor. Uygun fiyata lokal bir yer ararsanız, Huberbrau Stuberl lezzetli yerel çorbaları tadabileceğiniz bir yer. El Moro küçük, kasabanın biraz dışına doğru lezzetli pizzanın adresi. Neuwirt ile Hotel Tennerhof'un restoranı ödüllü şeflerin şov yaptıkları tabaklarla görsel şölen yaşayabileceğiniz iki yer. Arabanız varsa kasabanın dışındaki yerleri de deneyebilirsiniz. Apre-ski için kasabadaki Chizzo müzik eşliğinde içkinizi yudumlayabileceğiniz küçük bir bar. Kitzbühel'in bar ve restoranlarının en kötü yanı, içeride sigara içilebiliyor olması. Sigara içenler için mutluluk verici bir nokta olsa da, benim gibiler için gerçekten işkence olabiliyor.

Kasabanın içinde kalıyorsanız, her gün kayakları taşıyarak otobüs durağına gitmektense kayak ve kayak ayakkabılarınızı Hahnenkammbahn'ın oradaki dolaplardan birini kiralayarak dolaba kilitleyebilirsiniz. Sabahları bunun, hayatınızı kolaylaştıracak bir hareket olduğu kesin! Ancak şunu da eklemeden bitiremeyeceğim; Dolomites ve Zermatt'ın sıcaklığını, keyfini Kitzbühel'de bulmak pek mümkün değil. 

Kitzbühel ile ilgili daha fazla bilgi ve organizasyon için bana ulaşabilirsiniz; isvecan@gmail.com


                               


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder